Kripto paralar ve borsalarla ilgilenenlerin en karşılaştığı terimlerden biri de “Token” terimi olup uzun bir süredir kullanılmasına rağmen hâlâ birçok kişi Token Nedir sorusu başta olmak üzere Token’lar ile ilgili birçok soru sormaktadır.
Özellikle son dönemde Token Ne Demek, Bedava Token, Airdrop Token, Bitcoin Token, Ücretsiz Token Kazanma gibi sorular çok sorulmaya başlamışken bizler de sizin için Token nedir ve kripto para ile arasındaki fark nedir bunu anlatan bir içerik hazırlamaya karar verdik. Yazımızı okuduktan sonra Token Nedir net olarak anlayacağınız gibi aynı zamanda da Token ile kripto para farkını da çözmüş olacaksınız.
Token Nedir?
Token, mevcut bir blok zincirindeki birim değerdir. Yani Token, hâli hazırda var olan bir kripto paranın bağlı olduğunu blok zincirine bağımlı olan bir birim değeridir ve bu değer madeni para, puan, jeton, sertifika, item gibi çeşitlenebilirken alınıp satılabilme özelliğine sahiptirler. Tahmin edilebileceği gibi bir kripto para biriminin bulunduğu blok zincirine bağlı olduğu için Token’ların kendi blok zincirleri bulunmaz.
Token ne demek ve Token’ın Türkçesi nedir sorusuna gelince genel anlamda İngilizce olan Token kelimesi Türkçe Jeton, Oyun Fişi gibi anlamlara gelmektedir. Kripto para dünyasında da Token’lar bir kripto paranın blok zincirindeki bir değer birimi olup tıpkı gerçek hayatta dağıtılan jetonlar, oyun fişleri, hediye fişleri gibi alınıp satılabilir özelliklerde olurlar.
Coin kelimesi İngilizce Madeni Para, Bozuk Para anlamına gelirken kripto paraları temsil eden bir terimdir ve Token ile Coin birbirinden farklı terimler olup aynı anlamı taşımazlar. Token Coin farkı nedir diye sorarsanız da Coin bir kripto parayı temsil ederken Token o kripto paraya bağlı blok zincirinin birim değerdir. Kısacası Token ve Coin farkı yapılarındadır ve karıştırılmamalıdır.
Token’ları bir şirketin halka arz edilmesi veya ilk satışa açılması gibi bir benzetmeyle de betimleyebiliriz. Satın aldığınız bir Token’a sahip olarak Token sahibi olan şirkete, kripto paraya veya blok zincirine katkı sağlarsınız, değerini belirlersiniz veya kâr/zarar durumunda satarsınız. Bu nedenle de Token’lar aslında kripto paraların ve blok zincirlerin varlıklarıdır ya da öz kaynaklarıdır da diyebiliriz. Yeni girişim Token’lar araştırılırken ya da tanımlanırsan Ico Token (Initial Coin Offering) tabirine de rastlayabilirsiniz. Ico Token Türkçe’ye “İlk Kripto Para Arzı Token’ı” olarak çevrilebilir.
Token Çeşitleri
Token’ların blok zincirleri olmaz ancak bütün blok zincirlerin Token’ları olabilir. Bu yönden de bakıldığında Bitcoin Token (BTC Token), Ethereum Token (ETH Token), Bittorent Token (BTT Token), VeThor Token, gibi kripto paralarla bütünleşmiş Token isimleri duymanız mümkündür. Daha açıklayıcı olursak eğer Bitcoin Token terimini görürseniz ve Bitcoin Token nedir diye bir sorunuz olursa sorunuzun cevabı şudur; Bitcoin Token Bitcoin alt yapısı olan Blockchain blok zincirine bağlı bir birim değerdir. Aynı benzetmeyi Ethereum Token nedir sorusunu cevaplayarak anlamı pekiştirebilirsiniz.
Bazı kripto para borsalarının da kendilerine özel kripto paraları olabildiği gibi kendilerine özel Token’ları da olabilmektedir ve bunlara Swap Token da denilir. (Binance Token (BNB Token), Bitmax Token, Coinex Token, DeFi Token Huobi Token, Trust Wallet Token, Uniswap Token gibi Token’ların her biri merkeziyetsiz bir kripto borsaya, kripto cüzdana ve takas (swap) sistemine bağlıdır.
Bazı Token türleri bir kripto paranın blok zincirini kullanarak farklı bir girişimi temsilen ortaya çıkar. Örneğin Presearch Token (Pre Token), bir arama motoru girişimidir ve bu girişime istinaden oluşturulmuş bir Token türüdür. Bu Token türlerine bulundukları blok zincirinin adıyla tanımlanan isimler de verilir. ERC 20 Token denildiğinde bahsedilen Token, Ethereum Blok Zincirinde; Binance Smart Chain Token (BSC Token) denildiğinde bahsedilen Token, Binance Blok Zincirinde yer alıyor demektir. TRX 20 Token nedir sorusunu da bu formüle göre Tron Blok Zincirinde yer alan bir Token olarak tanımlayabiliriz.
Son zamanların en popüler Token çeşidi de Türkçe’si Taraftar Token olan Fan Token’lardır. Fan Token’ı ayrı bir yazıda detaylı bir şekilde ele alacağız ancak Taraftar Token nedir kısaca betimleyecek olursak da bir spor kulübüne ait Token’lardır diyebiliriz. PSG Token yaptığı çıkışla en çok bilinen Fan Token olup neredeyse bütün spor kulüplerine ait Fan Token’lar piyasada yavaş yavaş yerini almaya başlamıştır.
Son olarak da yeni oluşturulması hedeflenen borsalara, finans sistemlerine özel ve uygun fiyatlarıyla dikkat çeken Token’lardan bahsedelim. Token araştırması yaparken internette Token Al, Token Kazan, Bedava Token, Token Market, Token Nasıl Alınır gibi arama terimlerinde ister arama motorlarında ister sosyal medyalarda en çok karşılaşacağınız Token türleri bu türlerdir. Son dönemde SAFEMOON, SAFEMARS, SHIB gibi Token’lar bu grubun en popülerleridir. Bu tür Token’lar uygun fiyatıyla cezbedici olabilirler ancak çok dikkatli olmakta fayda vardır ve üzülmeyeceğiniz miktarlarda yatırım yapmak en makulüdür. Çünkü bu girişim gerçekleşmeyebilir ve yatırımınız bir anda yok olabilir.
Token yapısı ve tüm Token türlerinden bahsettiğimiz bu içeriğimizle artık Token ve türevi terimleri gördüğünüz an anlayabilecek ve gerekirse değerlendirebileceksiniz. İçeriğimiz sizden gelen mesajlar, öneriler ve sorular doğrultusunda güncellenecektir.
Yorumlarınızla sizler de Token ve türleri hakkındaki düşüncelerinizi, sorularınızı ve önerilerinizi paylaşabilirsiniz.