Teknolojiyle beraber gelişen dünyaya her geçen yepyeni terimler, tanımlar ve kavramlar kazandırılıyor. Nesnelerin İnterneti ve kısaltması olan IoT terimleri de son birkaç yıldır en çok karşılaştığımız, duyduğumuz ancak ne olduğuna dair birçoğumuzun fikri olmadığı terimlerden biridir.
Nesnelerin İnterneti nedir sorusunu özellikle teknolojiyle çok içli dışlı olmayan kişilerin sorması oldukça normal olduğundan bu içeriğimizde sizlere Nesnelerin İnterneti nedir, ne işe yarar sorularının cevabı başta olmak üzere Nesnelerin İnterneti (IoT) ile ilgili tüm detayları aktarmaya çalışacağız.
Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?
Nesnelerin İnterneti; eşsiz tanımlayıcılar ile beraber sağlanan ve herhangi bir beşerî unsura bağlı olmaksızın bir ağ üstünden veri iletme potansiyeli olan birbirleri ile bağlantılı işlem vasıtaları, mekanik ve sanal mekanizmalar, nesneler ya da insanlardan meydana gelen kümülatif bir sistemdir.
Orijinal adı Internet of Things olan Nesnelerin İnterneti daha çok İngilizce adındaki harflerden kısaltılmış olan IoT terimi ile lanse edilmektedir. Yani başka bir deyişle ola ki Internet of Things nedir ya da IoT nedir diye soracak olunursa cevabı Nesnelerin İnterneti’dir.
Birçok kuruluş, birbirinden farklı endüstrilerde gittikçe daha efektif çalışma ortamı, ileri seviye kullanıcı hizmetleri sunmak sunmak ve karar aşamalarını geliştirmek ve hizmetin verimini yükseltmek için IoT yapısını kullanmaktadır.
IoT sanal evreni; işlemciler, algılayıcılar ve iletişim altyapısı gibi saklı sistemleri barındıran, alanlarından kazandıkları verileri bünyesinde saklı tutmak, aktarmak ve bu yapılara göre adım atmak için web işlevli akıllı vasıtalardan meydana gelir.
IoT vasıtaları, elde edilen bilgileri inceleme altına almak ve inceleme yapılması üzere buluta aktarıldığı bir IoT platform köprüsüne ya da diğer bir uç vasıtaya ulaşarak sakladıkları algılayıcı verilerini paylaşır. Zaman zaman bu cihazlar bağlantılı olduğu başka cihazlar ile ilinti kurar ve birbirlerinden edindikleri veriler yöneliminde hareket ederler. Herhangi bir beşer unsur olmadan işlerini halledebilen bu cihazlar, birbirleri ile etkileşim halinde olabilir.
Bu internet tabanlı cihazlarla kullanılan köprü iletişimi, ağ bağlantısı ve iletişim ilkeleri, büyük seviyelerde paylaştırılan belirli IoT aplikasyonlarına bağlıdır.
IoT Ne İşe Yarar?
Nesnelerin İnterneti (IoT), insanların hayatını daha verimli idame ettirmesine ve çalışmasına destek olurken, hayatları üstünde tam denetim sahibi olmalarına da yardımcı olur.
Evleri otomasyon halinde yapılandırmak için akıllı vasıtalar sunmanın yanına ek olarak, IoT iş dünyası için çok kritiktir. IoT, kuruluşlara sistemlerinin gerçekten nasıl işlem yaptığına yönelik tam zamanlı bir izlenim sunarak makinelerin performansından temin durumu ve lojistik faaliyetlerine dek her hadisede ön görüler sağlar.
Nesnelerin İnterneti (IoT)’nin Kuruluşlara Faydaları Nelerdir?
Nesnelerin interneti, kuruluşlara birçok avantaj vaat etmektedir. Bu avantajlar da kendi içerisinde alt avantajlar sunduğundan aslında bu faydaları tam bir liste yapmak zordur ancak özet olarak bu faydalardan bahsetmek gerekirse şu şekilde bahsedebiliriz:
- Genel iş süreçlerini takip etmek,
- Kullanıcı tecrübesini (CX) optimum seviyeye çıkarmak,
- Olası mali sarfiyat tasarrufları sağlamak,
- Çalışan ve geliştirici verimliliğini yükseltmek,
- İş konseptlerini uyumlu hale getirmek,
- Geleceğe yönelik en ideal kararları vermek,
- Daha fazla kazanç sağlamak.
IoT, şirketleri işlerine yaklaşım biçimlerini yeniden düşünmeye teşvik eder ve onlara iş stratejilerini geliştirmeleri için araçlar sunar.
Nesnelerin İnterneti (IoT)’nin Avantajlar ve Dezavantajları Nelerdir?
Nesneletin İnterneti; birçok teknoloji ve gelişme gibi faydaların yanı sıra bazı avantajlara ve dezavantajlara sahiptir. Öncelikle IoT’un avantajlarından bahsetmek gerekirse şu şekilde listeleyebiliriz:
- Herhangi bir cihazdan, herhangi bir zamanda, herhangi bir yerden veriye ulaşım potansiyeli sunar.
- İlintili elektronik vasıtalar dahilinde ileri seviye iletişim sağlar.
- Bilgi normlarının bağlı bir platform üzerinden iletilmesi vakitten ve maliyetten tasarruf sağlar.
Avantajlarıyla fazlasıyla öne çıkmayı başaran Nesnelerin İnterneti (IoT) elbette bazı dezavantajlara da sahiptir. Bu dezavantajları ise şu şekilde listeleyebiliriz:
- Bağlı araçların sayısı yükseldikçe ve araçlar arasında daha fazla veri dağıtıldıkça, bir bilgisayar korsanının saklı verileri çalma ihtimali artar.
- Büyük kuruluşlar en nihayetinde çok sayıda, hatta belki de milyonlarca IoT aracıyla uğraşmak durumunda kalabilir ve bütün bu araçlardan bilgi edinmek ve yönetmek problemli olabilir.
- Yapıda bir problem varsa, yapıya dahil her aracın ayrıca bozulması olası ihtimallerden biridir.
- IoT için uluslararası bir uyarlama normu olmadığından, çeşitli içerik oluşturuculara ait araçların birbirleriyle iletişim kurması zahmetlidir.