Kripto piyasalarında terimler ve kısaltmalar saymakla bitmez ancak bazıları hem çok popülerdir hem de çıkış noktası oldukça keyiflidir. HODL terimi de hem çıkış noktası açısından hem de kullanımı açısından hem çok popüler hem de kullanılmasından keyif alınan terimlerden biridir.
Kripto dünyasında yeniyseniz ve HODL terimi ile karşılaşırsanız HODL nedir ve HODL ne demek sorularını sormak en doğal hakkınız olacaktır. Çünkü terim kendi başına hiçbir anlam ifade etmediği gibi kripto dünyasında olmayan kişiler için de öğrenilmesi oldukça zordur.
Bu içeriğimizde HODL nedir ve ne anlama gelir sorularının cevapları başta olmak üzere HODL ile ilgili tüm verilebilir bilgileri aktaracağız.
HODL Nedir?
HODL; bir kripto varlığı satmak yerine elinde tutmak anlamına gelir.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi HODL kelimesi kendi başına hiçbir anlam ifade etmemektedir. HODL teriminin çıkış noktasında ise iki efsane bulunmaktadır.
Birinci efsaneye göre sosyal medyada popüler bir sohbet esnasında bir kullanıcı Türkçe’de Tut anlamına gelen İngilizce Hold kelimesini yazmak yerine yanlışlıkla HODL yazmıştır ve bu terim diğer tüm kullanıcılarının büyük sempatisini kazanınca artık insanlar Hold yani Tut kelimesi yerine HODL yazmaya başlamıştır.
İkinci efsaneye göre de HODL terimi bir kısaltmadır. Yine bu efsaneye göre HODL açılımı nedir diye soracak olursanız Türkçe Canın Pahasına Tut anlamına gelen İngilizce Hold On for Dear Life cümlesinden kısaltılmıştır.
Hangi açıklamaya inanıp inanmayacağınız size kalmış ancak iki açıklamanın da ortak tek noktası vardır o da sahip olunan kripto parayı ya da token birimini satmak yerine elinde tutmak anlamına geliyor.
HODL terimi ATH ve ATL, FUD, FOMO gibi terimlerle kıyaslandığında oldukça sık kullanılan terimler arasındadır. En çok kullanan kullanıcılar da genellikle kripto yatırımlarını uzun vadeli tutmak isteyen kullanıcılardan oluşur.
Aslında HODL terimini sıkça kullanan kullanıcılar da iki kategoriye ayrılır diyebiliriz. İlk kategoride yer alan kullanıcılar genellikle bir kripto paraya ya da varlığa yatırım yaptıktan sonra uzun bir süre satmak istemeyen yani HODL etmek isteyen kullanıcılardır.
İkinci kategoride yer alan kullanıcılar ise sahip oldukları kripto para ya da token ne kadar düşerse düşsün ya da ne kadar yükselirse yükselsin asla satmak istemeyen ve kendi tabirleriyle “İnadına HODL” yapmak isteyen kullanıcılardan oluşmaktadır.
Birinci kategorideki kişiler uzun vadeli yatırımcılardan oluştuğundan HODL yapmak istemeleri çok normal olabilir ancak ikinci kategorideki kullanıcılar için HODL bir nevi duygusal bağ anlamına gelmektedir. Yani ikinci kategorideki kullanıcılar sahip oldukları kripto para ya da token ile duygusal bağ kurdukları için satmak istemezler.
HODL‘ın bir duygusal bağ olduğunu çoğu zaman ikinci kategorideki kullanıcılar fark etmezler. Neden HODL yaptıkları sorulduğunda genellikle o kripto paranın ya da token biriminin ileride çok değer kazanacağına inandıklarını ve erkenden elden çıkarmak istemediklerini belirtirler. Aslında bu düşünceyle uzun vadeli yatırımcı olarak düşünüyor gibi görünebilirler ancak uzun vadeli yatırımcılara kıyasla kendilerinin kripto varlıkla kurduğu duygusal bir bağ söz konusudur.
Uzun vadeli yatırımcılar HODL yapmak istedikleri kripto varlığı aldıktan sonra sıcak ya da soğuk cüzdana aktarıp en az 1 yıl boyunca o kripto varlığı takip etmezler ve minimum 1 yıl sonra yatırımlarının ne durumda olduğunu kontrol ederek ya satış yaparlar ya da bekletmeye devam ederler.
Diğer türlü HODL yapan yatırımcılar ise haftalık, günlük ve hatta saatlik olarak sahip oldukları ve HODL yaptıkları kripto parayı ya da token birimini takibe alıp her düşüşünü ve her yükselişini takip ederler. Ancak bu noktada da trader ya da Türkçe adıyla tüccar gibi düşünüp sürekli olarak al sat yapmak yerine sadece izlerler ve sonuç ne olursa olsun o kripto para ya da token düşse de yükselse de HODL demeye devam ederler.
HODL Ne İşe Yarar?
HODL ne demek öğrendiyseniz HODL ne işe yarar ya da HODL faydalı mı zararlı mı merak edebilirsiniz. Aslında HODL tamamen kişinin kendi öz iradesiyle vermiş olduğu bir karar olup HODL yapması kendisine fayda sağlar mı ya da zarar verir mi noktası seçtiği kripto varlığa bağlıdır.
Yani özetleyecek olursak ezbere ya da kesin kuralları varmış gibi HODL yapmak faydalıdır ya da HODL yapmak tehlikelidir demek yanlıştır çünkü bunu ancak yatırım yapılan kripto varlık belirler. HODL yapılan bir kripto varlık 1 yıl sonra 100 katı değer de kazanabileceği gibi piyasalardan silinerek sıfıra da düşebilir. Bu durumda da dikkat edilmesi gereken en elzem nokta hangi kripto para ya da token birimine yatırım yapıldığı ve HODL edildiğidir.