Kripto piyasaları genel olarak iki başlıkta toplanmıştır; Bitcoin ve Altcoin! Ethereum da bu altcoin denilen grubun başıdır ve Bitcoin ile yan yana en çok gelen kripto varlıktır. Hatta belli bir kesim tarafından Ethereum Bitcoin için rakip olarak dâhi görünmektedir.
Bu kadar çok konuşulan bir kripto varlık iken kripto piyasalarına yeni giren kullanıcıların Ethereum nedir sorusu başta olmak üzere Ethereum ile ilgili birçok soru sorması da oldukça doğaldır.
Bu içeriğimizde sizlere Ethereum hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.
Ethereum (ETH) Nedir?
Ethereum; merkeziyeti olmayan, açık kaynaklı ve açık sözleşme işlevine sahip bir kripto varlıktır.
Kısaltması “ETH” olan ve sembol olarak da “Ξ” sembolünü kullanan Ethereum, uzun bir süredir ve hala günümüzde dünyanın en büyük ikinci kripto para birimidir. Bazı kullanıcılar Ethereum terimini yalnız ilgili blok zincirden bahsederken kullanır ve kripto para birimini Ether veya ETH olarak lanse eder.
2013 yılında Bitcoin Magazine dergisinin yazarı ve programcısı Vitalik Buterin tarafından ortaya çıkarılan ve Ocak 2014 yılında Miami’deki Bitcoin Konferansı’nda duyurularak fon desteği almaya başlayan Ethereum, 30 Temmuz 2015 tarihinde 72.000.000 (72 Milyon) adetle başlangıç arzı gerçekleştirmiş ve hayata geçirilmiştir.
Vitalik Buterin, Ethereum adını seçerken özellikle görünmezliği ancak işlevselliği ile nokta atışı bir isim olduğunu düşündüğünden seçtiğini belirtmiştir.
Mevcut şartlarda herhangi bir arz sınırı olmayan Ethereum (ETH)’un, Bitcoin’in en küçük birimi olan Satoshi gibi en küçük birimi vardır ve Ethereum’un en küçük birimine Wei adı verilmiştir ve 1 Wei 0.000000000000000001 ETH değerindedir.
Kullanıcı hesapları arası transferlerde ECDSA imza algoritması kullanan Ethereum’da, Wei dışında bir de Gwei adında bir birim bulunmaktadır ve 1 Gwei 0,000000001 ETH değerindedir.
Ethereum; kripto geliştiricilerine ve proje sahiplerine merkezi olmayan uygulamalar geliştirmeleri konusunda olanak sağlar. DeFi uygulamaları başta olmak üzere benzeri birçok finansal araca ve kripto projelerine oluşturulma imkânı sağlayan Ethereum, ağırlıklı olarak finansal hizmetler noktasında kolaylıklar sunmaktadır.
DeFi ve finansal araçların yanı sıra Non-Fungible Token (NFT) proje ve ürünlerine de oluşturma ve geliştirme imkânı sunan Ethereum, ağırlıklı olarak ERC20 belirteçlerinde çalışmalar yapar ve yaptırır.
2016 yılında yaşanan bir bilgisayar korsanlığı sonucu olarak Ethereum ağında yer alan DAO adlı bir projenin açığından faydalanılarak 50 milyon dolarlık Ethereum çalındı. Bu durum karşısında Ethereum topluluğu, bu hırsızlığı tersine çevirmek üzere Ethereum blok zincirini hard fork işlemine zorladı ve Ethereum Classic (ETC) orijinal zincir olarak devam etti.
Mart 2017 tarihinde birçok girişim, grup ve şirketten oluşan 30 kurucu üyeyle Enterprise Ethereum Alliance (EEA)’nın kurulduğu duyuruldu. Kurulduktan sadece 2 ay sonra şirketin 116 kurumsal üyesi oldu.
2019 yılında, Ethereum Vakfı çalışanı Virgil Griffith, Kuzey Kore’deki bir blockchain konferansında sunum yaptığı için ABD hükümeti tarafından tutuklandı.
Şu anda Proof of Work (PoW) protokolüne göre çalışan Ethereum, Proof of Stake (PoS) protokolüne geçiş süreci başlattı ve bu yükseltmeye Ethereum 2.0 adını verdi.
Mart 2021’de Visa, Ethereum kullanarak stablecoin işlemleri yapmaya başladığını duyurdu. Nisan 2021’de JP Morgan Chase, UBS ve MasterCard, Ethereum ile ilgili altyapı oluşturan bir yazılım geliştirme firması olan ConsenSys‘e 65 milyon dolar yatırım yaptıklarını açıkladı.
Madenciliği en popüler kripto varlık olan Ethereum, Proof of Work (PoW) protokolüne göre oldukça fazla madencilik çalışmalarına ve madencilere sahiptir. Ethereum madenciliği çok popüler ve fazla olduğundan ETH ve Ethereum blok zincirinde yer alan tüm kripto varlıkların transfer ücretleri yüksektir.
Sürekli olarak güncellenen ve protokol yükseltmesi yapan Ethereum, en son 14 Nisan 2021 tarihinde Berlin adı verilen yükseltmesini gerçekleştirdi. Bir sonraki güncelleme ise Londra adını almıştır ve temmuz ayında gerçekleşecektir. Her güncellemeyle bir iyileştirme sağlayan Ethereum, Londra güncellemesi ile Ethereum İyileştirme Teklifi (EIP) 1559’u içerecek.
Ethereum 2.0 Nedir?
Ethereum 2.0; Ethereum ağının büyük bir açık kaynak geliştirme sonucu yükseltilmesidir. Yükseltmenin temel amacı, ağ için işlem hacmini saniyede yaklaşık 15 işlemden saniyede on binlerce işleme kadar arttırmaktır.
Bu amaç, iş yükünü çalışan birçok bloğa bölerek (sharding) ve daha sonra hepsini ortak bir konsensüs hisse kanıtı blok zincirini paylaşımı ile verimliliği arttırmak üzerine kuruludur.
ETH2 olarak da isimlendirilen ve aynı zamanda Serenity adının da sıkça kullanıldığı bu güncelleme üç aşamada hayata geçirilecektir:
- FAZ 0: 1 Aralık 2020 tarihinde başlatılan bu faz Ethereum’un PoS blok zinciri olan Beacon Chain’i başlattı.
- FAZ 1: Bu fazda blok zincirler oluşturulacak ve bunlar bir işaret zincirine bağlanacaktır.
- FAZ 2: Ethereum 1.0 zinciri Ethereum 2.0 zincirine yükseltilecek ve Ethereum 1.0, Ethereum 2.0’ın parçalarından biri olarak yürütülecektir.
Ethereum (ETH) Nereden Alınır?
Ethereum, Bitcoin (BTC)’den sonra en büyük ve en popüler kripto para olduğu için bütün kripto borsalarda ve DEX platformlarında listelenmiş durumdadır.
Hatta Ethereum (ETH), borsalarda listelenmekle kalmayıp birçok kripto para ve token ile de paritesi oluşturulmuştur.
Özetle belirtilecek olursa ETH satın almak isteyen yatırımcılar diledikleri borsayla çalışabilirler ve Ethereum yatırımı yapabilirler.
Ethereum (ETH) Nasıl Alınır?
Ethereum (ETH) satın almak ile normal bir kripto para ve token almak arasında hiçbir fark yoktur. Bu nedenle ister bir kripto borsadan ister DEX platformundan rahatlıkla Ethereum satın alınabilir.
Yine de tarif edecek olursak Ethereum (ETH) satın almak isteyip de nasıl alabileceğini merak edenler aşağıdaki adımları izleyebilirler:
- Ethereum satın almak istediğiniz kripto borsadaki hesabınıza girin. Eğer bir borsada hesabınız yoksa ve öneri arıyorsanız Binance Borsası’nı öneririz. Binance Borsası’nda hesap oluşturmak için buraya tıklayın.
- Hesabınıza yatırım yapmak istediğiniz miktarda para transferi gerçekleştirin.
- Hesabınıza para yatırdıktan sonra Spot Ticaret, Market vb. alım ve satım yapılan platforma gelin ve elinizde bulunan para birimine göre ETH/BTC veya ETH/USDT paritesini seçin ve satın alma işlemini gerçekleştirin.
Ethereum (ETH) ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bu bölümde Ethereum (ETH) ile ilgili en sık sorulan soruların cevaplarını paylaşmaya çalışacağız. Sizden gelen talep ve sorular doğrultusunda bu bölüm düzenli olarak güncellenecektir.
Türkiye’de Ethereum Nasıl Alınır?
Türkiye’den Ethereum almakla yurtdışından almak arasında hiçbir fark yoktur ancak Türk kripto borsalarını tercih etme açısından Türkiye’de Ethereum nasıl alınır diye soruyorsanız BtcTurk, Paribu, Bitlo gibi kripto borsalardan herhangi birini tercih edebilirsiniz.
Ethereum Nerenin / Hangi Ülkenin Parasıdır?
Ethereum tıpkı diğer kripto paralar gibi herhangi bir ülkenin parası değil merkeziyetsiz bir kripto para birimidir. Ethereum kurucusu Vitalik Buterin yarı Rus yarı Kanadalı olduğundan belli bir kesim Ethereum’u Rus veya Kanada kripto parası olarak belirtmektedir.
Ethereum Ne Zaman Çıktı?
Ethereum özetleyecek olursak 2013 yılında oluşturuldu, 2014 yılında fon desteği almaya başladı ve 2015 yılında piyasaya sürüldü.
Ethereum Madenciliği Nasıl Yapılır?
Ethereum madenciliği yapabilmek için hazır madencilik sistemlerini satın alabilirsiniz veya kendiniz ekran kartlarından oluşan bir madencilik sistemi kurabilirsiniz.
1 Ethereum Kaç TL ve Kaç Dolar?
Ethereum kaç tl, kaç dolar öğrenmek istiyorsanız ve Ethereum fiyat grafiği ihtiyacınız var ise buraya tıklayabilirsiniz.
Ethereum (ETH)’un Resmî ve Takip Edilebilir Hesapları
Ethereum Resmî Web Sitesi
https://ethereum.org/en/
Ethereum (ETH) YouTube
https://www.youtube.com/channel/UCNOfzGXD_C9YMYmnefmPH0g
Ethereum (ETH) Twitter
https://twitter.com/ethdotorg
Ethereum (ETH) Reddit
https://www.reddit.com/r/ethereum/
Ethereum (ETH) Discord
https://discord.com/invite/CetY6Y4
Ethereum (ETH) Github
https://github.com/ethereum/ethereum-org-website
Ethereum (ETH) CoinMarketCap
https://coinmarketcap.com/tr/currencies/ethereum/
Ethereum (ETH) CoinGecko
https://www.coingecko.com/tr/coins/ethereum